| projects | company | site services | contact
spacer
brewster b
brewster
home brewster
  spacer
brewster

Cooroy Library wins Sunshine Coast Building of the Year


2013 Sunshine Coast Regional AIA Awards

Brewster Hjorth were awarded Gabriel Poole Award for Building of the Year and a Regional Commendation for the Cooroy Library by the Sunshine Coast Chapter of the Australian Institute of Architects. Together with our Local Architect, Jolyon Robinson of Robinson Architecture, we are thrilled to accept this award and look forward to the QLD State Awards in June. 

The Cooroy Library and Digital Hub was developed as a focus of the Cultural Precinct planned for the old timber mill site in Cooroy creating a link between the town, gallery and the new parkland. 

Deep verandahs link to the township and lead the public into the main building entry. The grassed rooftop continues the upper level public space over the building and provides a public civic space for the community for cultural events.

The building was designed as two opposing curved pavillions which are both set into the slope of the site to create a glassed roof, a high glazed lantern is positioned at the junction between the two. 

The building includes a large new public library with digital training rooms, community rooms, lounges and a cafe, with strong focus on children and youth facilities.

The building is bold and curvilinear, the material palette has been kept to very robust elements in concrete and steel.  Cut into the ground and covered with a grassed roof, the building takes advantage of the stable below ground temperatures.  An underground labyrinth chambers provide pre-cooled air for temperature control in the Library, giving large savings in energy and environmental costs.

 

Jury Citation:
Cooroy Library – Brewster Hjorth Architects  

Both building and landscape, Cooroy Library effectively inserts a contemporary architectural element into the rural townscape of Cooroy – connecting the main street with the community parklands and cultural arts precinct of the Butter Factory. Housed in a robust and low energy shell, the interior spaces are bright and alive with colour, activity and natural light and support a range of community functions both now and with flexibility for the future.


company | news | Cooroy Library wins Sunshine Coast Building of the Year
  movie slideshow
news