| projects | company | site services | contact
brewster b
home brewster

Cooroy Library and Digital Hub

pdf movie slideshow

The Cooroy Library and Digital Information Hub was developed as part of Mill Place Master Plan for Cooroy, which created a new vibrant link between the existing Art gallery, housed in the Butter Factory Building, and the upgraded rural industry areas, vacated by the closing of the local Mill Place timber mill.

The new Library and Digital Hub creates a bridge between the Butter factory Art Gallery and the main city street, opening up to the recreational park created within the site of the Mill Place timber Mill. The link has been achieved by digging the new library in into the existing slope, bridging level difference of 6 m between the Art Gallery and the recreational park.

The building includes a large new public library design for the Cooroy community and capturing the larger community living in the hinterlands surrounding Cooroy. The library incudes a technology rich hub, with digital training rooms, community rooms, community lounge, reading areas and café that can open onto a large covered verandah visually and physically connection it to the recreational park.

Building Form
The building was designed a two curved opposed pavilions. The western pavilion is dug into the slope of the site, and is covered by an earth sheltered grass roof. The grassed roof provides the setting link to the art gallery, and extends the grounds and the park and the gallery. A prominent sculpture has been place at a pivotal junction between the library and the art gallery to unite the creative, cultural and recreation precinct created.

To the east, the library opens to a sunken internal courtyard, edged by a large stonewall, providing much needed cooling in the summer from the stone mass and shading.

To the north the eastern pavilion sours out of the ground, with a beacon lantern positioned at the junction between the two pavilions. The lantern beings in southern diffused daylight into the library, and provides high internal cathedral space where community lounge, café, and reading areas are located. The form of the lantern has been designed with prominent angled elements, continuing the sculptural form and connection to the site.
physical size: 1,650m2
cost: $8.5m
completed: September 2010


   similar projects

Macarthur Visitor Centre

Cooroy Data Centre

Rockhampton Library

Concord Library Centre

Ingleburn Cultural Centre

Castle Hill Library

Monavale Civic Centre